Κέντρο Υποδοχής και Αλλυλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α)

Το Ίδρυμα Αστέγων με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος, κινείται προς την πραγμάτωση συγκεκριμένων δράσεων. Σε πρώτη φάση υλοποιούνται συνεργασίες με φορείς που έχουν παρόμοιους καταστατικούς σκοπούς, όπως τη Μ.Κ.O. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.). Επίσης, συγκροτεί δίκτυο εθελοντών με τη βοήθεια του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος.

Σίτιση:

Το Ίδρυμα Αστέγων δίνει τη δυνατότητα σίτισης σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, με προτεραιότητα σε όσες πραγματικά έχουν ανάγκη. Καθημερινά παρέχει 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς. Το φαγητό διανέμεται δύο φορές ημερησίως (μεσημέρι 12:00-14:00 και απόγευμα 18:00-20:00) από το Κέντρο Σίτισης του Ιδρύματος, το οποίο στεγάζεται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35.

Στέγαση:

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει τρεις Ξενώνες. Στους δύο από αυτούς παρέχεται βραχεία φιλοξενία (3-6 μήνες) σε 180 άτομα. Η πληθυσμιακή ομάδα που εξυπηρετείται καλύπτει άτομα ηλικίας 18-65 ετών, κατόχους ελληνικής ταυτότητας.
Oι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και ίδιες για όλους και αφορούν: τη χρήση κλίνης σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο του Ξενώνα μόνο για ύπνο, την καθαριότητα του δωματίου, την αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, την παροχή στοιχειώδους πρωινού, τη συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη του φιλοξενούμενου, καθώς και την κινητοποίηση για την αποκατάσταση και την επανένταξή του από την Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος Αστέγων.
Ο τρίτος ξενώνας τo «Ξενοδοχείο των Φτωχών» (“ΕΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ”), εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη τον Σεπτέμβριο 2010 και βρίσκεται στην οδό Πατησίων 221.Πρόκειται για τον πρώτο ιδιόκτητο Ξενώνα του Ιδρύματος Αστέγων, σε πολυώροφο κτίριο, κληροδότημα της καταγόμενης από την Κωνσταντινούπολη αρχόντισσας Λένας Παντελίδου (1919-2007) και το οποίο ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων. Η νέα δομή καλείται να εξυπηρετήσει την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τους υπερήλικες άποροι. Eίναι δυναμικότητας 60 κλινών (μονόκλινα, δίκλινα), με λουτρό και αυτόνομο εξοπλισμό. Οι φιλοξενούμενοι υποστηρίζονται κοινωνικό-ψυχολογικά και ιατρικά, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι για την ψυχαγωγία τους.

Παροχές Κοινωνικής Υπηρεσίας:

  •     Υποδοχή
  •     Συμβουλευτική και ενημέρωση
  •     Ψυχο-κοινωνική στήριξη
  •     Κάλυψη των φιλοξενούμενων και υποστήριξη για την έκδοση βιβλιαρίων, επιδομάτων, συντάξεων κ.λπ.
  •     Κοινωνική αποκατάσταση (παραπομπές σε θεραπευτήρια, γηροκομεία κ.λπ.) και επανένταξη
  •     Δωρεάν διανομή ιματισμού
  •     Δημιουργία ομάδων αλληλοϋποστήριξης

Βοήθεια στον δρόμο:

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των αστέγων, οργάνωσε την αποστολή εξωτερικών ομάδων για την παροχή βοήθειας στον δρόμο. Oι ομάδες αυτές, δραστηριοποιούμενες κυρίως σε περιόδους έκτακτης ανάγκης (λόγω κακών καιρικών συνθηκών κ.ά.) δίνουν φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και πληροφορίες για το πού μπορούν να διανυκτερεύσουν.
Επιπλέον, οι συγκεκριμένες ομάδες είναι οργανωμένες κατά τα διεθνή πρότυπα και απαρτίζονται από ειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές κ.ά.) ή τουλάχιστον βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία μαζί τους.

Αυτονόητη θεωρείται η επάρκεια υλικών (κουβέρτες, ρούχα, φαγητό, ροφήματα κ.λπ.) τα οποία διανέμονται από τις κινητές μονάδες.
Oι προμήθειες προέρχονται από προσφορές και από τα υπάρχοντα αποθέματα του Δήμου Αθηναίων, τα οποία φυλάσσονται για τέτοιες περιπτώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες: Κ.Υ.Α.Δ.Α. – Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων
Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς 35, 10532, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-5246516

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s