ΙΚΑ: Εκτύπωση ενσήμων μέσω διαδικτύου

Tο ΙΚΑ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να καταργήσει την έκδοση και αποστολή των γνωστών Δελτίων Εισφορών ή Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης  ή κοινώς το έντυπο που εμφανίζει τα Ένσημα.

Θα μπορεί, λοιπόν, ο κάθε ένας εργαζόμενος /ασφαλισμένος να βλέπει και να εκτυπώνει on-line απόσπασμα του ατομικού του λογαριασμού ενσήμων στο ΙΚΑ από το 2002 μέχρι σήμερα.

Για την αξιοποίηση της  Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας, θα πρέπει πρώτα να εγγραφεί ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος (ώστε να εξασφαλιστεί η μυστικότητα των προσωπικών του στοιχείων που απεικονίζονται στα ένσημα) και να συνδεθεί στο site (κλικ εδώ), δίνοντας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Διαδικασία εγγραφής:
  1. Ο εργαζόμενος /ασφαλισμένος κάνει στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ (κλικ εδώτην ηλεκτρονική του εγγραφή, όπου παίρνει κωδικούς πρόσβασης και τυπώνει αυτή την αίτηση εγγραφής. Τα στοιχεία που ζητούνται υποχρεωτικά εμφανίζονται με *. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής να έχετε διαθέσιμα τα εξής: Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. και Α.Μ.Α. (Αριθμός Μητρώου Ασφαλιζομένου στο ΙΚΑ, εμφανίζεται στα παλιά ένσημα). Πρέπει να δοθεί υποχρεωτικά μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τηλέφωνα επικοινωνίας.
  2. Με αυτήν την αίτηση πρέπει να πάει ο ίδιος σε οποιοδήποτε ΙΚΑ (και όχι μόνο στο ΙΚΑ που ανήκει), για να πάρει έναn κλειδάριθμο. Μπορεί να κάνει και σε κάποιον άλλον εξουσιοδότηση (στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών -Κ.Ε.Π.- ή στα Αστυνομικά Τμήματα, όχι σε Δικηγόρους -δε δέχεται το ΙΚΑ εξουσιοδότηση από Δικηγόρο-). Κατά την παραλαβή από το ΙΚΑ – Τμήμα Μητρώου του κλειδαρίθμου (βήμα 2) θα πρέπει να έχει μαζί του και το Ασφαλιστικό Βιβλιάριο.
  3. Με τους κωδικούς από το βήμα 1 και με τον κλειδάριθμο από το βήμα 2, στην ίδια ηλεκτρονική σελίδα του ΙΚΑ, κάνει την ενεργοποίηση του λογαριασμού του και είναι έτοιμος να βλέπει και να εκτυπώνει όποτε θέλει τα ένσημά του.
Εναλλακτικά, μετά τη διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής σας (βήμα 1), επισκέπτεστε ένα Κ.Ε.Π. ώστε να πιστοποιήσετε την εγγραφή σας, προσκομίζοντας:
  • Νέα Άδεια Οδήγησης ή Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο.
  •  Το όνομα χρήστη (username) που εισάγατε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΙΚΑ.
  •  Το βιβλιάριο υγείας σας ή ένα απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης.
Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο μία φορά και σας επιτρέπει πρόσβαση στην καρτέλα των ενσήμων σας ανά πάσα στιγμή. Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΙΚΑ ,όπου γίνεται η εγγραφή, υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες, που καλό είναι να τις έχουμε διαβάσει από πριν. Γενικά είναι εύκολη η διαδικασία εγγραφής. Προσοχή: Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης που διατίθεται μέσω διαδικτύου έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί αποδεικτικό ασφάλισης για χρήση σε άλλους φορείς.
Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s