Συντριπτικό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Έχει ξεπεράσει το 98% το «όχι» στο δημοψήφισμα για το νερό, με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να δείχνουν ξεκάθαρα την αρνητική τους στάση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Το δημοψήφισμα διεξήχθη την Κυριακή έξω από εκλογικά κέντρα, παράλληλα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με ενσωμάτωση 53,65% λίγο πριν τις 1 μετά τα μεσάνυχτα, σε σύνολο 121.399 πολιτών που ψήφισαν, οι 118.930 ή αλλιώς το 98,06% ψήφισε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αντίθετα μόλις 2.351 κάτοικοι (1,94%) 11 δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα είπαν «ναι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Στα 118 τα άκυρα και τα λευκά.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου τα ψηφοδέλτια έρχονται σε σφραγισμένους φακέλους από τα σημεία όπου είχαν στηθεί οι κάλπες του δημοψηφίσματος και ανοίγονται από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από νομικούς του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Oι ψήφοι καταμετρώνται από εθελοντές.

Η καταμέτρηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Νωρίτερα, η ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, παρά τις χθεσινές απαγορεύσεις της κυβέρνησης, διεξήχθη στον κεντρικό δήμο και σε περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε 11 συνολικά, με τη βοήθεια εθελοντών.

Οι κάλπες στήθηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης όπου διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συμμετοχή σε πολλά εκλογικά κέντρα ξεπέρασε το 80%.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν, ως «παρατηρητές» και 30 συνδικαλιστές εργαζόμενοι σε τομείς σχετικούς με οργανισμούς ύδρευσης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), καθώς και μέλη ευρωπαϊκών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, από άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.α.).

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα συγκεντρωθούν και θα ανακοινωθούν από την «Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή» του δημοψηφίσματος, που αποτελείται από 15 νομικούς του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, μετά το κλείσιμο της κάλπης στην «αίθουσα νερού» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά και τα δύο προσκόμματα, βγάλαμε τις κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα στα πεζοδρόμια και κάνουμε την ψηφοφορία με δικές μας καταστάσεις με στοιχεία από τα δημοτολόγιά μας, προστατεύοντας προσωπικά δεδομένα και διασφαλίζοντας ότι οι καταστάσεις θα παραδοθούν αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας αυστηρά και μόνο στην ΠΕΔΜΚ», δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) Σίμος Δανιηλίδης.

Στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ συμμετείχαν και απερχόμενοι δήμαρχοι και εκ νέου υποψήφιοι, καθώς και υποψήφιοι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ άλλοι απείχαν.

Πηγή: Tvxs

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s