Ένας χρόνος από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το χρονικό του «μαύρου»

Πέρασε ένας χρόνος από το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία μέρα του «μαύρου».


ΕΡΤ
 
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το μαύρο στην εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης και το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Ένας χρόνος από την κατάληψη του κτιρίου, την εισβολή των ΜΑΤ, τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα, της ΔΤ και τώρα της ΝΕΡΙΤ.
 
ΕΡΤ
 
ΕΡΤ
 
Ήταν Τρίτη, 11η Ιουνίου του 2013. Το μεσημέρι της ημέρας που σηματοδότησε την αρχή της πολιτικής κόντρας για τη δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους.
 
ΕΡΤ
 
ΕΡΤ
 
Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον τότε υπουργό Σίμο Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
 
ΕΡΤ
 
Μιλώντας με πολύ σκληρά λόγια, έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης» και τόνισε ότι η δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, θα ξαναλειτουργήσει με λιγότερους εργαζόμενους.
 


 
Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 
ΕΡΤ
 
Στις 11 το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε η κυβέρνηση να κατεβάζει τους διακόπτες σε Πάρνηθα, Υμηττό και Digea προκειμένου να κλείσει σε μια ημέρα η δημόσια τηλεόραση.
 
ΕΡΤ
 
Εκείνο το βράδυ της Τρίτης «έπεσε» το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή και κατόπιν μαζικών απολύσεων. 2.656 συνολικά.
 
Η απόφαση αυτή λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές από τη δημιουργία ρήγματος στην τρικομματική κυβέρνηση, με Βενιζέλο και Κουβέλη να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο αιφνιδιαστικό λουκέτο.
 
ΕΡΤ
 
Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη που δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κατέβασε τους διακόπτες και έκοψε το σήμα εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, με απόφαση που δεν πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμα και επί δικτατορίας η κρατική τηλεόραση δε σίγησε ούτε λεπτό.
 
ΕΡΤ
 
Η ΕΡΤ να σημειωθεί αποτελεί την πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
 

 
ΕΡΤ
 
Ανακοινώσεις ΠΟΣΠΕΡΤ – ΠΟΕΣΥ
 
Σήμερα, Τετάρτη 11 Ιουνίου, τα συνδικάτα καλούν σε κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο, ενώ νωρίτερα, στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας, των απολύσεων και του «μαύρου» στην ΕΡΤ στην πλ. Κλαυθμώνος. Στάση εργασίας κήρυξαν οι ενώσεις και ομοσπονδίες στα ΜΜΕ.
 
«Δεκαπέντε μέρες μετά τις εκλογές οι εργαζόμενοι ξαναβγαίνουμε απεργιακά στους δρόμους του αγώνα στις 11 Ιουνίου, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της.
 
Στις 11 Ιουνίου κλείνει ένας χρόνος από «το μαύρο» της μνημονιακής κυβέρνησης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και βρίσκει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να συνεχίζουν τον αγώνα για τις δουλειές τους, την αξιοπρέπειά τους και την πραγματική ενημέρωση.
 
Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν καθημερινά, για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους, ενάντια στην παράνομη άρνηση του Στουρνάρα να υλοποιήσει την απόφαση των δικαστηρίων.
 
Οι 1500 απολυμένοι σχολικοί φύλακες βρίσκονται στους δρόμους μαζί με τις καθαρίστριες, έξω από το υπ. Οικονομικών για το δικαίωμα στη δουλειά. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στις επάλξεις για να μην απολυθεί κανένας καθηγητής.
 
Και δίπλα σε αυτούς τους αγώνες προστίθενται καθημερινά νέα κομμάτια. Οι εργαζόμενοι στα υπ. Ανάπτυξης και Εμπορίου που κάνουν κατάληψη ενάντια στις διαθεσιμότητες. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δίνουν μάχη μαζί με τους γονείς, για να μην περάσει το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων που θα σημάνει νέες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και παιδιά στοιβαγμένα στις αίθουσες. Όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που βρίσκονται αντιμέτωποι με την «αξιολόγηση» που θα σημάνει νέες χιλιάδες απολύσεις.
 
Η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, παρόλη την μαζική αποδοκιμασία της στις πρόσφατες εκλογές συνεχίζει να υλοποιεί τη βάρβαρη πολιτική που διαλύει τις ζωές χιλιάδων εργαζόμενων, την Παιδεία και την Υγεία. Και από δίπλα έρχεται και η επιπλέον διάλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι αν δεν του σταματήσουμε με τους αγώνες μας δεν πρόκειται να σταματήσουν τις βάρβαρες πολιτικές τους. Θα συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τις προσταγές του Σόιμπλε που ζητάει νέες θυσίες από τον λαό, θα φέρουν νέα μνημόνια και νέες επιθέσεις.
 
Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απεργιακά και με κάθε τρόπο για να ξαναβγάλουμε στους δρόμους την πραγματική δύναμη που μπορεί να τους ανατρέψει. Τους ενωμένους απεργιακούς αγώνες όλων των εργαζόμενων. Γιατί ξέρουμε ότι στην ενότητα είναι η δύναμη, στους συντονισμένους αγώνες είναι η νίκη.
 
Στις 11 Ιούνη, τη συμβολική μέρα που η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την ΕΡΤ, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα συνδικάτα να βρεθούμε στους δρόμους απεργιακά. Να στείλουμε το μήνυμα στη συγκυβέρνηση ότι δεν θα σταματήσουμε αν δεν σταματήσουν τη βάρβαρη πολιτική τους».
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 11 Ιουνίου τα συνδικάτα καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12:30 στην πλ. Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών σε ένδειξη στήριξης στον αγώνα των καθαριστριών.

Αργότερα το απόγευμα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο έξω από το ραδιομέγαρο στην Αγ. Παρασκευή.

Στην κινητοποίηση καλούν: ΠΟΣΠΕΡΤ – ΠΟΕΣΥ – ΠΟΕΠΤΥΜ – διοικητικοί ΕΚΠΑ – απολυμένες Καθαρίστριες υπ. Οικονομικών – ΕΙΝΑΠ – ΔΙακλαδική Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Διαθεσίμων-Απολυμένων (ΔΙΑΣΕΔΑ) – Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες- ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – με τη στήριξη του ΕΚΑ.

Η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις 11 Ιουνίου του 2013 και τον ξαφνικό θάνατο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που επέβαλε η μνημονιακή κυβέρνηση με το μαύρο στην ΕΡΤ, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΣΗΕΠΗΝ, η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, η ΕΣΠΗΤ και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤopen, επαναβεβαιώνουν στο όνομα της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού την ακλόνητη και αταλάντευτη βούληση τους για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις τιμώντας τον διαρκή και έντιμο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ αποφάσισαν για τις 11 Ιουνίου 2014:

  • Την κήρυξη 4ωρης στάσης από τις 12:00 έως τις 16:00 για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενημέρωσης με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Την πραγματοποίηση στις 19:00 μεγάλης αγωνιστικής, παλλαϊκής συγκέντρωσης έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.
  • Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το δίκτυο της EΡΤopen, την ΕΤ3, τις συχνότητες των περιφερειακών ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και από τα βραχέα σε όλο τον κόσμο».

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΥ: «Ο αγώνας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι ύψιστος για την αποκατάσταση του δημοκρατικού κύρους της χώρας μας και θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις, μέχρι τη τελική δικαίωση».

Στην αποψινή (19:00) μεγάλη αγωνιστική εκδήλωση, έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν:
– Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,
– Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος,
– Ο Γεν. Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,

καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολιτικών σχημάτων, οργανώσεων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: news247

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s