Συνεταιριστικό καφενείο παντοπωλείο «Πλουμί»

Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013, όταν συνειδητοποιήσαμε πως μία παρέα ολόκληρη λειτουργούσε ως άτυπη κοινότητα όπου στήριζε ο ένας τον άλλον. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να υπάρχει ποιότητα ζωής χωρίς το άγχος της καθημερινότητας και με πολύ απλό και ανθρώπινο τρόπο αναδεικνύονταν οι ικανότητες του καθενός μας.

Είδαμε ότι μπορούμε να ψυχαγωγηθούμε, να διασκεδάσουμε, να φάμε ποιοτική και υγιεινή τροφή, να μάθουμε ο ένας απ’ τον άλλον, να στηρίξουμε όποιον είχε δυσκολίες κι όλα αυτά χωρίς να πρωταγωνιστεί το χρήμα.

Παίζουμε μουσική, στηρίζουμε και είμαστε μαθητές στο μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος”, που είναι πόλος έλξης για εμάς, γνωρίζουμε σπάνια βότανα και βρώσιμα φυτά της κρητικής γης. Επιπλέον έχουμε πολύ καλή γνώση της οικιακής οικονομίας. Χτίζουμε μόνοι τα σπίτια μας με πηλό και άχυρο, ενώ ταυτόχρονα ανήκουμε στην εποχή μας, έχοντας γνώσεις τεχνολογίας, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το πώς αυτή αγγίζει το σύγχρονο άνθρωπο.

Γεννήθηκε η ανάγκη λοιπόν, όλα αυτά να ενταχθούν και να οργανωθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα μας έδινε τη δυνατότητα της επιβίωσης και του μοιράσματος με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο όλων αυτών που πιστεύουμε, που κάνουμε και που ζούμε.

Έτσι, το Δεκέμβρη ήρθε ένα παλιό καφενείο μπροστά μας, στάθηκε ακίνητο και περίμενε να ξανανοίξει μετά από 5 χρόνια που παρέμενε κλειστό τις πόρτες του, ώστε να γίνει αυτό το στέκι μας.

Το Συνεταιριστικό Καφενείο Παντοπωλείο «Πλουμί» αποτελεί έδρα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ΠΛΟΥΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Σκοπός

 1. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
 2. Ειδικότερα, σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για -την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας κ.ά.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, οι σκοποί του Συνεταιρισμού εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων:
 • την προαγωγή της πνευματικής προόδου και της πολιτισμικής ανάπτυξης.
 • την προώθηση, ανάπτυξη και καλλιέργεια κάθε μορφής τέχνης και πνευματικής ευρωστίας.
 • την ενίσχυση κάθε είδους δραστηριότητας ικανής να συμβάλει στην πολυδιάστατη και ουσιαστική παιδεία μέσω της διαδραστικής και δημιουργικής ψυχαγωγίας και ειδικότερα της μελέτης, προαγωγής, υποστήριξης και διάδοσης κάθε μορφής τέχνης και πολιτισμού, της ενίσχυσης, ανάδειξης και προβολής πολιτιστικών ρευμάτων, τάσεων ή νοοτροπιών, της προσέγγισης, έρευνας και παρουσίασής τους και της ανάπτυξης εν γένει κάθε δραστηριότητας που συμβάλλει στην εξέλιξη και την προβολή μορφών τέχνης και πολιτισμού.
 • την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης, της ενημέρωσης του κοινού για την πολιτισμική παράδοση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • την παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής έκφρασης.
 • την ανάδειξη νέων δυνατοτήτων έκφρασης σώματος και πνεύματος, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και της ενημέρωσης σε οποιοδήποτε γνωστικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο.
 • την προώθηση και καλλιέργεια των ιδεών της συμμετοχής, της αλληλοκατανόησης και της επικοινωνίας μέσα από διάφορες κοινωνικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τεχνικές.
 • την ανάδειξη και στήριξη νέων και ερασιτεχνών καλλιτεχνών.
 • την προώθηση της συμμετοχής σε ποιοτικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες με χαμηλές τιμές για όλους και όλες ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας.
 • την ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας των κοινωνικά αποκλεισμένων πολιτών όπως Α.Μ.Ε.Α., μετανάστες – πρόσφυγες, άνεργοι, οικονομικά πληττόμενοι κ.α.
 • την προώθηση της αλληλέγγυας και ανταλλακτικής οικονομίας.
 • την διάδοση της κρητικής ωμοφαγικής διατροφής και των προϊόντων της κρητικής γης.

3. Για την εξυπηρέτηση και προώθηση των σκοπών του, ο Συνεταιρισμός μπορεί:

 • να επιμελείται, οργανώνει και παρουσιάζει καλλιτεχνικές παραστάσεις κάθε μορφής όπως μουσική, χορό, θέατρο, κουκλοθέατρο, τραγούδι, ποίηση, λογοτεχνία και κάθε μορφής οπτικοακουστική αποτύπωση που απορρέει από τις νέες τεχνολογίες.
 • να διοργανώνει προβολές θεματικών ενοτήτων, ρετροσπεκτίβες και δημόσιες εκτελέσεις μουσικών έργων.
 • να διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και ελεύθερα μορφωτικά μαθήματα για όλες τις τέχνες και μορφές έκφρασης και σεμινάρια παραδοσιακής μεταποίησης, φυσικής γεωργίας, παραδοσιακών επαγγελμάτων, φυσικής βιοκλιματικής δόμησης για παιδιά και ενήλικες.
 • να διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, ελεύθερες συζητήσεις, εκθέσεις και παζάρια κάθε είδους.
 • να συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • να εκπονεί ή να αναθέτει την εκπόνηση μελετών και ερευνών.
 • να διατηρεί χώρο που προβάλλει ή/και πωλεί το έργο του.
 • να πραγματοποιεί εκδόσεις περιοδικών, φυλλαδίων, εφημερίδων, βιβλίων ή άλλης μορφής εντύπου υλικού είτε ραδιοτηλεοπτικού είτε σε μορφή πολυμέσων.
 • να λειτουργεί πολιτιστικό εντευκτήριο και βιβλιοθήκη.

4. Οι σκοποί και η λειτουργία του Συνεταιρισμού διέπονται από τις ακόλουθες βασικές αρχές:

α) την προαγωγή της κοινωνικής ωφέλειας μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα,
β) την πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου,
γ) τη χρησιμοποίηση των κερδών του για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών του,
δ) την προώθηση της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Οι βασικοί εμπνευστές:

 • Κάλλια Σπυριδάκη (μουσικός, δασκάλα μουσικής).
 • Γιώργος Παπαϊωάννου (μουσικός, παίζει βιολί στο συγκρότημα Νέδα).
 • Χριστίνα Πολύκαρπου (μουσικός από την Κύπρο, παίζει λύρα).
 • Χριστόφορος Αυγουστινιάτος (μηχανικός υπολογιστών, από την Πάτρα στις Αρχάνες).
 • Γιώργος Ριτσάκης (άνθρωπος που χτίζει με λάσπη και άχυρο στις Αρχάνες).

Διεύθυνση: Δημητρίου Τσικριτζή και Γεωργίου Καπετανάκη 6, Τ.Κ. 70100, Άνω Αρχάνες, Ηράκλειο Κρήτης, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6934.533.882, e-mail: infoploumi@gmail.com, website: http://ploumi.blogspot.gr, facebook: https://www.facebook.com/ploumicoop

πλουμί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s