Απεργία πείνας σε όλες τις φυλακές

Η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών ξεκίνησε από χθες (Δευτέρα) μαζική απεργία πείνας σε όλες τις φυλακές σε ένδειξη διαμαρτυρίας «ενάντια στο φασιστικό νομοσχέδιο των φυλακών τύπου Γ και για την υπεράσπιση του δικαιώματος της άδειας και της αναστολής».

Σε μαζική απεργία πείνας σε όλες τις φυλακές της χώρας προχωρούν οι κρατούμενοι. Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών, τα αιτήματα των κρατουμένων είναι τα εξής:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ («λέμε όχι στο ελληνικό Γκουαντάναμο, σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήριο, χωρίς αύριο», τονίζουν).
  • Οι άδειες και αναστολές να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων («Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο κρατούμενος δικάζεται και τιμωρείται κάθε μέρα. Ενώ ο νόμος λέει ότι ο καθένας που έχει συμπληρώσει το 1/5 και τα 3/5 της ποινής του μπορεί να πάρει άδεια και αναστολή, παρ’ όλ’ αυτά οι κρατούμενοι περνούν ξανά και ξανά από την ιερά εξέταση των εισαγγελέων οι οποίοι χωρίς κανένα λόγο ή ενεργό πειθαρχικό απορρίπτουν τις αιτήσεις τη μία μετά την άλλη. Έτσι δημιουργούν κρατούμενους χωρίς ελπίδα και αναπαράγουν την εγκληματικότητα»).
  • Εφαρμογή ισονομίας για όλους. («Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με ποινή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά (αφού η αστυνομία φρόντισε να τους παρουσιάσει από εξαρτημένους χρήστες ως δήθεν μεγαλέμπορους) με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006, να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες»).
  • Εφαρμογή του δικαιώματος της συζυγικής επίσκεψης. («Στη φυλακή σου στερούν την ελευθερία. Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία»).

Οι κρατούμενοι απαιτούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών και «να αποσυρθεί τώρα το φασιστικό νομοσχέδιο για το ελληνικό Γκουντανάμο του Δομοκού». Όπως τονίζουν, για κάθε μέρα απεργίας και κάθε κρατούμενο που κινδυνεύει η ζωή του, «ηθικός αυτουργός είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s