Ανοιχτή επιστολή προς τις δομές – «Πορτοκαλί» αλληλέγγυες συχνότητες

Η «αλληλεγγύη για όλους» σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο κόκκινο» δημιουργούν ένα νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο, το «πορτοκαλί».

Στην κρίση που έχει διαλύσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, υψώνουμε ένα τείχος προστασίας. Στην κρίση που τείνει να γίνει πια καθεστώς στις ζωές μας, αντιστεκόμαστε δημιουργικά και μέσα από νέες μορφές συνεργασίας και δομές αλληλεγγύης χτίζουμε ένα νέο κόσμο. Ένας άλλος τρόπος ζωής όπου το συλλογικό υπερισχύει του προσωπικού, σώζει την πληγωμένη μας αξιοπρέπεια και παλεύει ν’ανοίξει νέους δρόμους για κοινωνική δικαιοσύνη, δικαιώματα και ένα νέο ήθος συλλογικότητας.

Εκεί όπου ο φόβος της καταστροφής, η απειλή του χειρότερου που παραμονεύει παλεύει να γίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Δεν προσπαθούμε να επανέλθουμε εκεί που ήμασταν πριν την κρίση. Διότι το ‘πριν την κρίση’ ούτε δικό μας ήταν, ούτε μας άρεσε. Μέσα από διεργασίες κι εμπειρίες να δημιουργήσουμε διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας και επαφής για το αύριο.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες συλλογικότητες, νέα συνεργατικά εγχειρήματα, κινήματα και δομές αλληλεγγύης. Συνεχώς δημιουργούνται ομάδες και κοινότητες γύρω από φυσικά Κοινά (αέρας, νερό, λίμνες, φυσικοί πόροι κτλ), γύρω από τα δημόσια Κοινά (δρόμοι, πανεπιστήμια, μουσεία κτλ) και τα πολιτισμικά Κοινά (γλώσσες, επιστήμες, διαδίκτυο, ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό, τέχνη κτλ) με σκοπό την υπεράσπιση τους και κυρίως έναν νέο τρόπο διαχείρισης τους. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, στις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα υποκαθιστούν το κράτος, το κράτος είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός τους.

Γι αυτό και όλες αυτές οι κινήσεις αποσιωπιούνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αν και υπάρχει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, εδώ στην Ελλάδα λίγοι γνωρίζουν πόσα πράγματα καταφέρνουν αυτές οι προσπάθειες.

Το «πορτοκαλί» το ραδιόφωνο των Kοινών και της αλληλεγγύης, θέλει να δώσει φωνή στις ίδιες τις δομές, να κάνουν τη δική τους εκπομπή με θέματα που τις απασχολούν αλλά και ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο κοινό.

Στόχος η καλύτερη δικτύωση και ενημέρωση μέσα στα κινήματα αλλά ταυτόχρονα το ζητούμενο είναι το μήνυμα του νέου ήθους συνεργατικότητας και αλληλεγγύης να φτάσει εκτός των ορίων των μυημένων και να αγκαλιάσει ένα πιο μεγάλο κοινό που διψάει για μια άλλη πρόταση ζωής. Κάποτε η «άλλη» πρόταση φάνταζε έως και γραφική, σήμερα είναι ίσως η μόνη διέξοδος.

Έπειτα από ατελείωτες ώρες συζητήσεων, γενικών συνελεύσεων, φεστιβάλ, εκδηλώσεων, συναυλιών κτλ ήρθαν και οι …μέρες ραδιοφώνου.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή για να κάνουν αφιλοκερδώς εκπομπές στο «πορτοκαλί» επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, αλλά και ακτιβιστές, κοινωνικοί ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί και δεκάδες άλλοι εθελοντές, που θέλουν να βοηθήσουν στο νέο εγχείρημα.

Ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση προς τις δομές

Αν πιστεύετε ότι έχετε κέφι και όρεξη να κάνετε μία εκπομπή που:

Α. Να εξηγεί το λόγο ύπαρξης της δομής-συλλογικότητας-κινήματός. Τους στόχους και το ρόλο που επιτελεί.

Β. Να παρουσιάζει τις δράσεις της ίδιας τη δομής αλλά και άλλων παρόμοιων δομών με «αλληλέγγυα ρεπορτάζ».

Γ. Να μπορεί μέσα από προσωπικές μαρτυρίες εθελοντών αλλά και ανθρώπων που βοηθήθηκαν να ταυτιστεί ο μέσος ακροατής και να ενεργοποιηθεί.

Δ. Να προβάλλεται η συλλογική αντίληψη και ότι μόνο μαζί μπορούμε

E. Να βάζετε αγαπημένες μουσικές και να επικοινωνείτε με τους ακροατές σας.

ΣΤ. Να μιλάτε για πράγματα που συνήθως δεν υπάρχει χώρος στα περισσότερα ραδιόφωνα αλλά ταυτόχρονα να μην γίνεστε κουραστικοί.

Τότε στείλτε μας την πρότασή σας στο info@solidarity4all.gr ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210-3801921 για περισσότερες πληροφορίες.

Ευχαριστούμε πολύ
Μαριλένα Κατσίμη
Για την αμάδα του Πορτοκαλί

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s