Το πρώτο βίντεο που βγαίνει ποτέ μέσα από την Αμυγδαλέζα

Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε εικόνες μέσα από το “Kέντρο Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών” της Αμυγδαλέζας. Το Σάββατο 14/02/15 η Popaganda και η FOSPHOTOS βρέθηκε εκεί μαζί με άλλους, λιγοστούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης σε μια σύντομη επίσκεψη αφού «λόγω πένθους των κρατούμενων» δεν μπορούσαμε να συνομιλήσουμε περισσότερο μαζί τους με την φρουρά επιμένοντας να μας δείχνει την έξοδο.

Είναι το πρώτο μεγάλης διάρκειας βίντεο που βγαίνει ποτέ μέσα από το στρατόπεδο της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και το κέντρο κράτησης, μέσα από εκεί που κρατούνται άνθρωποι χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα. Δυστυχώς για να γίνει η επίσκεψη του υπουργού και συνεπώς να κινηματογραφηθεί το βίντεο που θα παρακολουθήσετε έπρεπε να πεθάνουν δύο νέοι άνθρωποι, το μεσημέρι της Τρίτης 10/02  ένας 23χρονος κρατούμενος υπήκοος Αφγανιστάν και το μεσημέρι της Παρασκευής 13/02 ένας 28χρονος Πακιστανός. Πριν λίγους μήνες είχε πεθάνει και ένας άλλος Πακιστανός με χρόνια πάθηση, με τους συγκρατούμενους του να μαρτυρούν: «ο Μοχάμεντ Ασφάκ έπασχε από άσθμα. Δεν τον πήγαν ποτέ σε νοσοκομείο, γι΄αυτό πέθανε». Θα πρέπει να τονιστεί το εξής: οι κρατούμενοι στα κέντρα ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, έτρωγαν μόνο ψωμί και πατάτες και είχαν εγκαταλειφθεί και πιο απλοί κανόνες υγιεινής. Όλα αυτά ενώ από το 2007  η χρηματοδότηση του προγράμματος μεταναστευτικής πολιτικής από την Ε.Ε. σε χώρα υποδοχής των μεταναστών, όπως η Ελλάδα, ανέρχεται στα374.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 167.000.000 επίσημα αγνοούνται. Η κρίση άραγε θα τις «καταπιεί» όλες τις ευθύνες;

Resize of 14AM3_7802

αμυγδαλέζα; ελλάδα; ευρωπη; κέντρο κράτησης; κοινωνία; μετανάστες; μεταναστευτικό; φυλακή

Ο Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί, 23χρονος Αφγανός,  έπασχε από κάποιο χρόνιο νόσημα και δεν είχε καμία περίθαλψη μέσα στην Αμυγδαλέζα αφήνοντας έτσι την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία. Αρχικά ένιωσε αδιαθεσία στις 4/02 και επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα τα ξημερώματα 05/02 ενώ στις 8/02 εκδήλωσε και πάλι αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο Αγία Όλγα και από κει στο Σωτηρία, όπου ξεψύχησε. Την Παρασκευή ένας άλλος κρατούμενος, ο Μοχάμεντ Ναντίμ, ένας 28χρονος Πακιστανός αυτοκτόνησε μέσα στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας. Είχε συλληφθεί ήδη τρεις φορές σε διάστημα τριών μηνών στην Κρήτη και τελευταία φορά συνελήφθη στις 12/12/14. Μεταφέρθηκε από την Κρήτη στην διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και από εκεί μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα, όπου, ύστερα από λίγη ώρα κρεμάστηκε από το ψηλότερο σημείο της κουκέτας του με ένα σεντόνι. Από την στιγμή εκείνη επικράτησε πανικός, οι κρατούμενοι ξεκίνησαν να φωνάζουν, να πετάνε χαλίκια και να βάζουν φωτιά σε σεντόνια, έλαβε χώρα μια εξέγερση που μετά από πολιτική παρέμβαση δεν τερματίστηκε από τα ΜΑΤ, κάτι που συνήθως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά έληξε ήσυχα μόνη της αφού οι κρατούμενοι τύλιξαν την σωρό του αυτόχειρα με σεντόνια και την παρέδωσαν στο ΕΚΑΒ. 

14AM3_7652.

Μετά την είδηση της αυτοκτονίας και την εξέγερση η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή) κάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί του Σαββάτου έξω από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Εκεί, αργότερα έφτασε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με την κυρία Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιάννη Πανούση αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης που είναι ακόμα διοικητικά υπεύθυνος για τα κέντρα κράτησης και μέλη της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη του τμήματος δικαιωμάτων. Μετά απο έντονη πίεση του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας προς τους αρμόδιους, επετράπη η είσοδος σε μέλη της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, της ΚΕΕΡΦΑ και σε όσους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ ήταν εκεί.

αμυγδαλέζα; ελλάδα; ευρωπη; κέντρο κράτησης; κοινωνία; μετανάστες; μεταναστευτικό; φυλακή

Διαβάστε επίσης:  «Ο Μοχάμεντ Ασφάκ έπασχε από άσθμα. Δεν τον πήγαν ποτέ σε νοσοκομείο, γι΄αυτό πέθανε» Οκτώ μαρτυρίες-καταγγελίες σοκ από τους, μέχρι πριν λίγα 24ωρα, απεργούς πείνας του «κέντρου φιλοξενίας» της Αμυγδαλέζας (video)

Resize of 14AM3_7512

Αυτό που δεν θα δείτε είναι η καταγγελία που σηκώθηκε με την μορφή ενός άσπρου πρόχειρα φτιαγμένου σεντονιού που έγραφε: «ΥΠΑΡΧΗ ΦΗΛΑΚΑΣ ΑΡΓΗΡΗΣ. How many more do you want to kill cowardly. You moral idiot. To rape is your vice & not mine.»

Resize of 14AM3_7733

Resize of 14AM3_7590

Έτσι, έγινε μια επίσκεψη από όλους μαζί στην πτέρυγα Α8 που κρατούνται 46 ανήλικοι καθώς ο ξενώνας ανηλίκων που βρίσκεται σε άλλο χώρο είναι υπερπλήρης. Τα παιδιά αυτά είναι φυλακισμένα, 2, 5, 8, 14 μήνες το καθένα, και όπως θα δείτε και στο βίντεο, παρά τα χιόνια στην Πάρνηθα οι κρατούμενοι είναι ελαφρά ντυμένοι αφού δεν υπάρχουν ρούχα ενώ οι συνθήκες μέσα στα κοντέινερ είναι άθλιες, το φαγητό απαράδεκτο και τα φάρμακα θεωρούνται χρυσάφι. Τα στρώματα είναι λιγοστά, πολλοί κοιμούνται πάνω σε χαρτόκουτα και φυσικά δεν υπάρχει ούτε σκέψη για ζεστό νερό ή θέρμανση. Για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνιση τους μετά απο μήνες και συνεργεία καθαρισμού, αποτελούμενα και αυτά απο μετανάστες. Αυτή τη στιγμή στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται 1.662 κρατούμενοιμετανάστες, εκ των οποίων οι 625 έχουν κάνει αίτημα ασύλου και 137 βρίσκονται εκεί περισσότερο από 18 μήνες, όταν σε όλη την Αττική οι κρατούμενοι μετανάστες άνω του 18μηνου είναι 157 σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το κλιμάκιο από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής Φραγκίσκο Ιωάννη.

Resize of 14AM3_7705

Resize of 14AM3_7780

Και ο υπουργός Γιάννης Πανούσης και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις εικόνες που είδαν και τόνισαν πως η Αμυγδαλέζα πρόκειται να κλείσει και να μην ξαναχρησιμοποιηθεί για παρόμοιο σκοπό, τονίζοντας πως είναι ανάγκη η δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας. Μετά την αποχώρηση του υπουργού, μαζί με την κα Κατριβάνου μπήκαμε στην πτέρυγα Α1 για να δούμε το δωμάτιο που αυτοκτόνησε ο Μοχάμεντ Ναντίμ και για να αποτίσει η Πακιστανική Κοινότητα έναν μικρό φόρο τιμής. Εκεί ήταν που μπήκαμε σε ένα κανονικό block κράτησης και είδαμε τις συνθήκες που επικρατούν και για τους ενήλικους, συνθήκες που δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές στην πτέρυγα των ανήλικων, συνθήκες που βλέπετε στο υλικό μας.

Resize of 14AM3_7627

Resize of 14AM3_7760

Όλα τα παραπάνω θα τα δείτε στο βίντεο. Αυτό που δεν θα δείτε είναι η καταγγελία που σηκώθηκε με την μορφή ενός άσπρου πρόχειρα φτιαγμένου σεντονιού που έγραφε: «ΥΠΑΡΧΗ ΦΗΛΑΚΑΣ ΑΡΓΗΡΗΣ. How many more do you want to kill cowardly. You moral idiot. To rape is your vice & not mine.»  To βίντεο είναι μια μικρή γεύση από όλα όσα δεν μας άφηναν να δούμε τα τελευταία χρόνια που λειτουργεί αυτό το αίσχος που λέγεται  «κέντρο κράτησης» και όσοι τα έβλεπαν, σιωπούσαν δολοφονικά. Το ερώτημα ακόμα και μετά τις επισκέψεις των πολιτικών πάντως παραμένει: Από δω και πέρα τι;

Resize of 14AM3_7801

Δημοσιογραφική επιμέλεια/ Ρεπορτάζ: Τάσος Μόρφης
Κάμερα: Γιάννης Δρακουλίδης
Μοντάζ: Γεράσιμος Δομένικος
Φωτογραφίες:Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/ FOSPHOTOS

Πηγή: popaganda.gr

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s