Κατερίνα Μάτσα: Οι εξαρτήσεις σε περίοδο κρίσης | TEDxAthens

Η Κατερίνα Μάτσα γεννήθηκε στην Εύβοια, σπούδασε ιατρική και στη συνέχεια ψυχιατρική στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Πλέον, είναι Επίτιμη Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΨΝΑ, Επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας καθώς και Υπεύθυνη έκδοσης του ιστορικού, ψυχιατρικού περιοδικού «Τετράδια Ψυχιατρικής».

Επίσης, είναι διευθύντρια και πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού έργου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. Το 18 ΑΝΩ, είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης που στηρίζεται στην ψυχοθεραπεία, την τέχνη και την συμμετοχή του απεξαρτημένου στο κοινωνικό γίγνεσθαι και εγκαθιδρύει τη συλλογικότητα της θεραπευτικής ομάδας ως θεμέλιο της θεραπευτικής διαδικασίας.

Η δημιουργία του 18 ΑΝΩ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, χρειάστηκε σκληρή δουλεία και πείσμα τόσο από την Κατερίνα Μάτσα όσο και από την υπόλοιπη ομάδα που βρισκόταν στο πλευρό της. Σήμερα, μετά από τη μεγάλη μάχη που έδωσε τη δεκαετία του 1980, το 18 ΑΝΩ, αριθμεί πάνω από 30 δομές στην Αττική με πρότυπα προγράμματα για εξαρτημένες μητέρες με τα παιδιά τους, για εφήβους, για νέες γυναίκες, για άτομα με συννοσηρότητα, προβληματική χρήση διαδικτύου, διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Η Κατερίνα Μάτσα, επίσης, έχει έντονη συγγραφική δράση, έχει εκδώσει 5 βιβλία σχετικά με τη ψυχιατρική, τις εξαρτήσεις και τη ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πολλούς συλλογικούς τόμους με θέματα ψυχιατρικής υγείας και εξαρτήσεων. Από το 2013 που συνταξιοδοτήθηκε και μετά συμμετέχει στο συλλογικό έργο που προσφέρουν τα ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πηγή: TEDxAthens

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s