Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων για Κοινωνικούς Λειτουργούς

Tο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οργανώνει το πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Συστήματα Διοίκησης και Σύγχρονες Τεχνολογίες Παραγωγής», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Συνεργαζόμενα τμήματα

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης), το ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) και το ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) και συμπράττοντες φορείς το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων Βύρωνα Καισαριανής του ΕΚΠΑ και το ΚΕΘΕΑ. Το πρόγραμμα επιλέχθηκε και χρηματοδοτείται μετά από απόφαση των Συγκλήτων των συνεργαζομένων ιδρυμάτων και του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Κοινωνικοί Λειτουργοί – απόφοιτοι Πανεπιστημίου, ΤΕΙ, ή ισότιμου Τμήματος της αλλοδαπής. Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε αποφοίτους χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (ηλικία από 30-64 ετών, εισόδημα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).

Το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν.

Σκοπός προγράμματος

Ο σκοπός του έργου είναι να εκπαιδεύσει τους αποφοίτους σε σύγχρονες επιστημονικά τεκμηριωμένες και μεθοδολογικά άρτιες εφαρμογές της Κοινωνικής Εργασίας σε καταστάσεις κρίσης, προσφέροντας τους σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία θεωρίας, παρέμβασης και έρευνας, που τους καταστήσει ικανούς να αναλάβουν θέσεις αυξημένης ευθύνης και να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στην κατανόηση, ανάλυση, και παρέμβαση στα σύγχρονα περίπλοκα και επιτεινόμενα από την κοινωνική οικονομική κρίση ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Διδακτικές ενότητες

Η διάρκεια του ορίζεται στις 100 ώρες και αρθρώνεται από πέντε (5) ενότητες μαθημάτων, διάρκειας 20 ωρών η κάθε μία.

Οι ενότητες αυτές είναι:
Ενότητα 1. Προσεγγίσεις της κοινωνικής εργασίας στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Ενότητα 2. Η παρέμβαση της ΚΕ σε καταστάσεις κρίσης.
Ενότητα 3. Η παρέμβαση της ΚΕ σε καταστάσεις κρίσης στην οικογένεια και τα μη αυτόνομα μέλη της.
Ενότητα 4. Κοινοτικές Παρεμβάσεις-Δικτύωση σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Ενότητα 5. Έρευνα και αξιολόγηση παρεμβάσεων και κοινωνικών υπηρεσιών.

Πιστοποιητικό – Τίτλος σπουδών

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών μη τυπικής Εκπαίδευσης, Πιστοποιητικό Δια βίου Εκπαίδευσης με χαρακτήρα εξειδίκευσης, όπως προβλέπεται από το Νόμο 3369 Α΄171/06-07-05 «Συστηματοποίηση της Δια Βίου Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» και το Νόμο 3879 Α΄163/21-09-10 «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις».

Οι συμμετέχοντες αξιολογούνται σε κάθε θεματική ενότητα βάσει των project που θα δοθούν ανά θεματική ενότητα.

Προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι η παρακολούθηση (δια ζώσης ή/και μέσω τηλεδιάσκεψης από απόσταση) του 80% των προγραμματισμένων ωρών επιμόρφωσης σε καθεμία από τις πέντε (5) διδακτικές ενότητες.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προγράμματος – Τόπος διεξαγωγής

Πρόκειται για ένα συμπαγές και εστιασμένο πρόγραμμα, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ενήλικων εκπαιδευομένων, οι οποίοι ενδέχεται να είναι εργαζόμενοι με αυξημένες υποχρεώσεις.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε απογευματινές ώρες εργάσιμων ημερών (ενδεικτικά 15:00-21:00) και ορισμένα Σάββατα (ενδεικτικά: 09:00-14:00 και 16:00-19:00). Οι επισκέψεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα προγραμματιστούν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των φορέων.

Δήλωση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέσω e-mail (scwclab@socadm.duth.gr), μέχρι και την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, όπου θα δηλώνουν σε ποιον κύκλο υλοποίησης του προγράμματος επιθυμούν να συμμετάσχουν, συνοδευόμενη από το βιογραφικό τους σημείωμα, αντίγραφα πτυχίων, φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας και τα δικαιολογητικά που αναφέρονται αναλυτικά στην αίτηση συμμετοχής.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των κύκλων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες των συμπραττόντων Τμημάτων και Φορέων:
www.socadm.duth.gr
www.teiath.gr/seyp/socialwork
www.teicrete.gr/koinerg/koinwnikis
www.kethea.gr

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s