Τι είναι οι Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες «TTIP»; Γιατί πρέπει να ανησυχούμε; 

Η ΤΤΙP (Transatlantic Trade and Investment Partnership – Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι μία συμφωνία, που σχεδιάζεται, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, αποκλείοντας την παραμικρή πρόσβαση σε σχετική πληροφόρηση των πολιτών αλλά και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κρατών, που αφορά η εν λόγω συμφωνία. Αποκλειστική συμμετοχή στις συνεδρίες αυτές, έχουν στελέχη επιχειρηματικών ομίλων κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Με το πρόσχημα της άρσης των δασμών στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών, (οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα), σχεδιάζεται η θέσπιση νέων ευνοϊκών κανόνων, για την εισχώρηση των εταιρειών σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας. Ασφαλιστικές δικλείδες που υφίστανται και αφορούν τομείς όπως, η υγεία, η παιδεία, η εργασία κ.τ.λ. και περιορισμοί που επιβάλλονται στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη προστασία των προσωπικών δεδομένων κ.τ.λ, παρακωλύουν την επεκτατική στρατηγική του κεφαλαίου, και υπονομεύονται με την εν λόγω συνθήκη μέσω των διατάξεων που προτείνονται.

Βασική επιδίωξη λοιπόν είναι, η εξάλειψη όλων εκείνων των ρυθμιστικών φραγμών που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, βάσει των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων της Ε.Ε.

Γιατί θα πρέπει να μας απασχολήσει η ΤΤΙP:

• Η ΤΤΙΡ είναι απειλή για τη δημοκρατία
Εάν συμφωνηθεί, η ΤΤΙΡ θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μηνύουν τις κυβερνήσεις σχετικά με πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τα μελλοντικά τους κέρδη, υπονομεύοντας τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων στον δημόσιο συμφέρον.

• Η ΤΤΙΡ αποτελεί απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες
Η ΤΤΙΡ θα δημιουργήσει νέες αγορές σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση. Θα καταστεί επίσης πολύ δύσκολο να υπαχθούν οι υπηρεσίες αυτές -καθώς και την ενέργεια και το νερό- ξανά υπό δημόσιο έλεγχο.

• Η ΤΤΙΡ αποτελεί απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων
Περιορισμοί που υπαγορεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, και τη χρήση χημικών ουσιών κατά την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση των τροφίμων, μπαίνουν στο στόχαστρο, ώστε να επιτραπεί η μέχρι πρότινος απαγορευμένη εξαγωγή συγκεκριμένων αμερικανικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και η εισχώρηση των αντίστοιχων εταιρειών στους τομείς παραγωγής.

• Η TTIP ακυρώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ευρώπη, η οποία είναι πιο αυστηρή από εκείνη των ΗΠΑ
Καταργεί τις Περιβαλλοντικές Στρατηγικές Μελέτες για τις συνέπειες μιας επένδυσης στη φύση ή στον άνθρωπο, ενώ προωθεί διατάξεις που εξασφαλίζουν την υποταγή της νομοθετικής εξουσίας στις απαιτήσεις του υπερεθνικού κεφαλαίου. Με την εισαγωγή του Μηχανισμού Διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών (ISDS), μια εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ενάγει ένα κράτος, διεκδικώντας αποζημιώσεις, όταν η λήψη αποφάσεων με γνώμονα το κοινωνικό δημόσιο συμφέρον, μπορεί να προσβάλει την επιχειρηματική δραστηριότητα και κερδοφορία της εταιρείας.

• Η TTIP απειλεί τα δικαιώματα των εργαζομένων
Tα δικαιώματα των εργαζομένων θα μπορούσαν να μειωθούν στα πρότυπα των ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν σε πολιτείες των ΗΠΑ & των χωρών της Ε.Ε. με τα χαμηλότερα πρότυπα εργασίας.

• Η TTIP αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή
Διέρρευσαν έγγραφα που δείχνουν ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης (ACTA), η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από λαϊκή διαμαρτυρία. Η TTIP θα μπορούσε να αναγκάσει τους παρόχους διαδικτύου για να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους.

• Η TTIP αποτελεί απειλή για τον οικονομικό έλεγχο
Η ΤΤΙΡ θα καταργήσει πολλούς από τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς (όπως οι τραπεζικές εγγυήσεις) που έχουν εισαχθεί μετά το 2008, για να αποτρέψουν ένα ακόμη μελλοντικό οικονομικό κραχ.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσονται δράσεις εναντίον της «παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας». Είναι απαραίτητη η αντίδρασή μας απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, όπως αυτή σκιαγραφείται από την ΤΤΙΡ.

Πηγή: koinos-topos.org

Το Wikileaks ξεκίνησε καμπάνια ανταμοιβής με 100.000 ευρώ σε όποιον διαρρεύσει το πλήρες κείμενο της επερχόμενης διατλαντικής συμμαχίας «TTIP».

Περισσότερες πληροφορίες: 
John Hillary: Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), κλικ εδώ.

Υπογράφουμε ενάντια στις συμφωνίες TTIP και CETA, κλικ εδώ.

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s