«Οι Τοίχοι της Καλοσύνης» περιμένουν τους άστεγους | Walls of kindness

Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε αυθόρμητα με σκοπό τη συνδρομή των αστέγων. Ο λόγος για «Τους Τοίχους της Καλοσύνης» που δημιουργήθηκαν σε μεγάλες πόλεις του Ιράν.

Η ιδέα φαίνεται να ξεκίνησε στη βόρειο-ανατολική πόλη της Mashhad, όταν κάποιος έβαλε μερικές κρεμάστρες και άγκιστρα σε έναν τοίχο, γράφοντας δίπλα τα εξής: «Εάν δεν τα χρειάζεστε, αφήστε τα εδώ. Εάν τα χρειάζεστε, πάρτε τα». Σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται παντελόνια, παλτά και άλλα ζεστά ρούχα».

Ποιος είναι αυτός ο «κάποιος» που έκανε τους πρώτους «Τοίχους της Καλοσύνης»; Κάποιος, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, το οποίο με τη σειρά επικαλείται τοπική εφημερίδα του Ιράν, επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Σημασία έχει ότι, η ιδέα εξαπλώθηκε ταχύτατα με τη βοήθεια των social media και άρχισε να βρίσκει «εφαρμογή» και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα όταν το κρύο του χειμώνα εξελίχθηκε πρόσφατα σε παγωνιά.

Οι χρήστες των social media πολλαπλασίασαν τις αναρτήσεις με φωτογραφίες των τοίχων, με την παραίνεση να μην αφήσουν κανέναν άστεγο εκτεθεμένο στο κρύο αυτόν τον χειμώνα.

Οι τοίχοι που ενώνουν 

«Οι τοίχοι χωρίζουν τους ανθρώπους, αλλά σε κάποιους δρόμους στο Σιράζ, αυτοί οι τοίχοι έφεραν τους ανθρώπους πιο κοντά τον έναν στον άλλο» γράφει ένας χρήστης του facebook, επικαλούμενος τα νότια της πόλης, όπου έχει «ξεπηδήσει» ένας δεύτερος τέτοιος τοίχος.

Ωστόσο, η αυθόρμητη αυτή εκδήλωση αλληλεγγύης έχει ερμηνευτεί από ορισμένους ως απόδειξη ότι, η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

«Οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον σε μια χώρα με τόσο μεγάλο πλούτο. Οι υπεύθυνοι δεν φαίνεται να μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες με αυτές των ανθρώπων που είχαν αυτή την πρωτοβουλία» γράφει ένας χρήστης του facebook.

«Αν οι πολιτικοί μας είχαν σοφία και πρόνοια, δεν θα είχαμε ούτε έναν άστεγο σε αυτή τη χώρα με τον πλούτο που έχουμε» σημειώνει άλλος.

Παρά τις υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον από τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την διεθνή απομόνωση μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά τον περασμένο Ιούλιο, η χώρα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με την ύφεση, τις επιπτώσεις των κυρώσεων και την ανεργία.

Η κατάσταση έχει αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τα στατιστικά κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των αστέγων στις μεγάλες πόλεις.

Περί τους 15.000 αστέγους 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άστεγοι στο Ιράν υπολογίζονται σε περίπου 15.000, αν και σύμφωνα με άλλες εκθέσεις, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί  στους αστέγους μόνο της πρωτεύουσας, μια και ο συνολικός αριθμός θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Και παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν οργανώσεις οι οποίες έχουν την ευθύνη για την παροχή βοήθειας στους αστέγους, η δράση τους εγείρει ερωτήματα -αρκετοί Ιρανοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, αλλά ούτε και αποτελεσματικότητα- άποψη η οποία εν μέρει εξηγεί γιατί υπάρχουν πολίτες που αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

«Πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Η ζωή είναι πολύ σύντομη. Ας είστε καλοί όσο μπορείτε,» γράφει ένας χρήστης στο Instagram, ενώ άλλος χρήστης, αυτή τη φορά στο Facebook σημειώνει: « Εμείς είμαστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ανταλλάσσοντας [φωτογραφίες] από τους τοίχους της καλοσύνης, δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε την είδηση».

«Ο τοίχος της καλοσύνης» μοιάζει με μια άλλη πρωτοβουλία πολιτών που ονομάζεται «Payan e-Kartonkhabi», («δίνοντας τέλος στο πρόβλημα των αστέγων»), με ψυγεία στους δρόμους της πόλης, στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν τα τρόφιμα για τους άστεγους.

Πηγή: tvxs.gr

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s