Η Κρητικιά που έκανε μόδα το «Διαβάζω για τους Άλλους»

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι ένα εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο που δημιουργήθηκε από έναν καφέ που έπιναν η Αργυρώ Σπυριδάκη, που είναι σήμερα πρόεδρος του δικτύου, και τον Θοδωρή Τσάτσο, αντιπρόεδρο. Ο Θοδωρής είναι εκ γενετής τυφλός και τον Νοέμβριο του 2014 σε ένα καφέ, πάνω σε μία φιλική κουβέντα η Αργυρώ ρώτησε τον Θοδωρή αν έχει διαβάσει κάποιο βιβλίο. Ο Θοδωρής απάντησε ότι δεν το έχει διαβάσει διότι δεν υπάρχει στην ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών και συνέχισε λέγοντας «αν θέλεις όμως μπορείς να το διαβάσεις εσύ». Η Αργυρώ τότε ρώτησε τον φίλο της «τι εννοείς δεν υπάρχει» και σχεδόν ταυτόχρονα συνειδητοποίησε κάτι που θεωρούσε αυτονόητο, όπως οι περισσότεροι από εμάς: πως ό,τι βιβλίο διαβάσουμε εμείς μπορεί να το διαβάσει και ένας τυφλός, πως ηχογραφείται μαγικά. Και συνειδητοποίησε πως αυτό δεν ισχύει.

Πηγαίνοντας σπίτι της λοιπόν προβληματίστηκε για το πόσο άδικο είναι αυτό το 2014 και σε μία σύγχρονη κοινωνία να μην υπάρχει μια πλούσια ακουστική βιβλιοθήκη. Σκέφτηκε λοιπόν, αντί να διαβάσει ένα βιβλίο στον φίλο της και να το ακούσει μόνο εκείνος, να το ηχογραφήσει και να έχει πρόσβαση στο βιβλίο και άλλος κόσμος.

Έτσι λοιπόν, έκανε μία ανακοίνωση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook παροτρύνοντας τους φίλους τους να ξεκινήσουν να ηχογραφούν βιβλία για ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους. Οι κοινοποιήσεις του στάτους ήταν δεκάδες από το ένα προφίλ στο άλλο.

Ξαφνικά λοιπόν μαζεύτηκαν γύρω στους 40 ανθρώπους, χτύπαγε το τηλέφωνό της ασταμάτητα και η κίνηση, πριν καλά καλά ξεκινήσει, έβρισκε συνεχώς νέους αποδέκτες. Στις 8 Ιανουαρίου 2015 μαζεύτηκαν όλοι οι πρώτοι εθελοντές κι έκαναν σε ένα καφέ της Αθήνας την πρώτη συνάντηση εθελοντών του «Διαβάζω για τους άλλους».

Το «Διαβάζω για τους άλλους» δραστηριοποιείται βασικά σε δύο πυλώνες, όπως εξηγεί στο neakriti.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του δικτύου στο Ηράκλειο Κρήτης, Εβίτα Δημητριάδη.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η ηχογράφηση των βιβλίων για τους τυφλούς. Ο δεύτερος πυλώνας είναι live αναγνώσεις σε εντυποανάπηρους. Δηλαδή σε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν, είτε λόγω κάποιας παραπληγίας στα χέρια, ή αναπηρίας στα μάτια, είτε είναι αναλφάβητοι.

διαβάζω για τους άλλους4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα βιβλία που ηχογραφούνται από το δίκτυο παραχωρούνται στην Amelib. Η Amelib είναι μία Πανελλαδική διαδικτυακή πλατφόρμα διάθεσης ακουστικών βιβλίων σε εντυποανάπυρους, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στην οποία το δίκτυο είναι ο αποκλειστικός διαθέτης.

«Αυτή η διαδικασία ακολουθείται για να διασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιώματα και η ασφάλεια διακίνησης των βιβλίων», λέει η Εβίτα Δημητριάδη στο neakriti.gr, ενώ οι δράσεις ανάγνωσης γίνονται είτε σε ηλικιωμένους, είτε σε παιδιά.

Σιγά – σιγά δημιουργήθηκαν ομάδες δράσης. Τον Ιούλιο του 2015 κι έχοντας ξεκινήσει στην Αθήνα κάποιες δράσεις για παιδιά και ηλικιωμένους, μόλις είχε αρχίσει να στήνεται η δομή, η Αγάπη Βαθιανάκη έχοντας εμπνευστεί από την προσπάθεια της Αργυρώς προσπαθεί να φέρει το δίκτυο στο Ηράκλειο.

Η πρώτη συνάντηση έγινε μεταξύ φίλων και γνωστών σε ένα καφέ της πόλης με περίπου 70 άτομα. «Η αρχική συμμετοχή στο Ηράκλειο ήταν πιο μεγάλη απ’ ότι στην Αθήνα διότι μέσα στους έξι μήνες που μεσολάβησαν η διάδοση του δικτύου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τα ΜΜΕ ήταν πολύ μεγάλη», τονίζει η κα. Δημητριάδη.

Ένα μήνα μετά, με την καθοδήγηση της Αργυρώς Σπυριδάκη, που ήρθε στο Ηράκλειο μ’ αυτό το σκοπό, οργανώθηκαν οι ομάδες και τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οργανωμένη συνάντηση εθελοντών στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου, όπου η μεγάλη αίθουσα γέμισε με εθελοντές. Η επιτυχία του δικτύου στην Κρήτη ήταν προδιαγεγραμμένη από τα πρώτα του δειλά βήματα.

Σήμερα, το δίκτυο αριθμεί περίπου 350 εθελοντές σε όλη την Κρήτη. Οι 200 από αυτούς βρίσκονται στο Ηράκλειο, ενώ τα 2/3 των εθελοντών είναι αρκετά ενεργοί. Σε όλη την Ελλάδα το «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει πάνω από 2.000 μέλη. Οι βασικές πόλεις δράσεις του είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, ως πόλη καταγωγής της Αργυρώς Σπυριδάκη, και το Ηράκλειο.

«Στην Αθήνα έχουν παραχωρηθεί κάποια στούντιο ηχογράφησης από δήμους, όπως και στα Χανιά η δημοτική βιβλιοθήκη έχει παραχωρήσει το στούντιο για να γίνονται ηχογραφήσεις. Στο Ηράκλειο δεν υπάρχει τέτοια δομή ούτε καν στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο, ούτε στη νέα Βικελαία», διευκρινίζει η Εβίτα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο».

Τα πρώτα βιβλία έχουν ήδη ηχογραφηθεί στην πόλη μας, σε studio ιδιωτών που τα έχουν παραχωρήσει δωρεάν στο «Διαβάζω για τους Άλλους». και έχουν διατεθεί στην Amelib.

«Στο Ηράκλειο δεν υπάρχει studio ηχογράφησης βιβλίων και δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για να δημιουργηθεί στην καινούρια Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, την Βικελαία. Για αυτό οι άνθρωποι του «Διαβάζω για τους άλλους» αυτήν την περίοδο αγωνιζόμαστε για να βρούμε τους πόρους αλλά και τον χώρο ώστε να το δημιουργήσουμε, με σκοπό να μπορέσουμε να ηχογραφούμε καθημερινά βιβλία και να καλύψουμε τις ανάγκες των μη βλεπόντων», επισημαίνει σε κάθε τόνο η κα. Δημητριάδη.

«Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο συνεργάζεται με πέντε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και το Πτωχοκομείο Ηρακλείου, τα Παιδικά Χωριά SOS, τις Στέγες Ανηλίκων στον Πόρο και στον Μασταμπά στο Ηράκλειο. Έχουν συνεργαστεί επίσης με το Κέντρο υποδοχής Ρωμά στην Αλικαρνασσό. Επίσης βρίσκεται σε διαδικασία οργάνωσης η ομάδα των κατ’ οίκον αναγνώσεων», λέει η Μαρία Καραβασίλη, υπεύθυνη του δικτύου εθελοντών στην Κρήτη.

Στόχος του «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι, σε ότι αφορά την πόλη μας, να επεκταθεί ως το τέλος του χρόνου σε όλες τις δομές ανηλίκων και φροντίδας ηλικιωμένων του Ηρακλείου, στις φυλακές της Αλικαρνασσού, στις φυλακές στα Χανιά (Αγιά) και στην Νεάπολη. Παράλληλα με αυτό στόχος τους είναι να έχουν το δικό τους στούντιο ηχογράφησης ως το τέλος του χρόνου, όπως και να επεκταθεί το δίκτυο στο Λασίθι και το Ρέθυμνο.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ιστοσελίδα: http://www.giatousallous.gr
E-mail: info@giatousallous.gr
Facebook: Διαβάζω για τους Άλλους
Μαρία Αγαπάκη

Πηγή: neakriti.gr

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s