Συναυλία Αλληλεγγύης & Οικονομικής Ενίσχυσης για την Ηριάννα Β.Λ.

Οι φωνές, η μουσική και οι στίχοι αγαπημένων μουσικών καλλιτεχνών ενώθηκαν σε μια μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης & Οικονομικής Ενίσχυσης για την Ηριάννα Β.Λ., τη μεγαλύτερη συναυλία αλληλεγγύης των τελευταίων ετών, την Παρασκευή  22 Σεπτεμβρίου 2017, στο πάρκο Γουδή.

Συμμετείχαν: 

Σπύρος Γραμμένος
Φοίβος Δεληβοριάς
Social Waste και Αντίποινα
Ματούλα Ζαμάνη
Εισβολέας
Νατάσσα Μποφίλιου
Manu Chao
Γιάννης Χαρούλης
Δημήτρης Μυστακίδης
Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Γιάννης Αγγελάκας
VIC

Playlist:

 

Χρονικό:

Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα την 1η Ιουνίου του 2017, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη και σήμερα βρίσκεται στις φυλακές της Θήβας, πράγμα που ήταν αποτέλεσμα μιας δίκης με την οποία δεν αποδεικνύεται η ενοχή της.

Στις 14 Μαρτίου του 2011, η αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του φίλου της Ηριάννας, στο οποίο βρισκόταν και η ίδια εκείνο το βράδυ. Τελικά, προσάγεται στην ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση και δείγμα DNA οικειοθελώς και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη. Στις 18 Νοεμβρίου του 2011, σύμφωνα με την κατάθεση ενός μάρτυρα που δεν ξανά-εμφανίζεται ποτέ, ανακαλύπτονται όπλα σε χώρο του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Έτσι, στις 11 Ιανουαρίου του 2013 συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα όπλου, από τα ευρήματα στο Πολυτεχνείο.

Αφού έγινε έρευνα στο σπίτι και το αυτοκίνητό της, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο και η Ηριάννα αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι αργότερα αίρονται και έτσι η κοπέλα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της. Ο σύντροφός της, Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο πέρα από τη φιλική του σχέση με δύο μέλη των Πυρήνων. Με πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Κωνσταντίνος αθωώνεται αμετάκλητα, ενώ η Ηριάννα οδηγείται σε δίκη, με μοναδικό στοιχείο είναι ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA.

Μάλιστα, όταν από το στάδιο της ανάκρισης, εξειδικευμένος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας προσπάθησε να ελέγξει το δείγμα, είπε ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το επίμαχο μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα. Τελικά το Πενταμελές Εφετείο δεν πείστηκε ούτε από τη μη ύπαρξη μαρτύρων, ούτε από την πραγματογνωμοσύνη του ειδικού, ούτε από την κατάθεση της Ηριάννας και των μαρτύρων υπεράσπισης και αποφάσισε την 1η Ιουνίου 2017 να την καταδικάσει σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή, απορρίπτοντας την πρώτη αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής της Ηριάννας. Η νέα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας έχει οριστεί για τις 16 Οκτωβρίου. (Πηγή: left.gr)

Ανακοινώσεις:

«Εκ μέρους της Ηριάννας, της οικογένειάς της και όλων των φίλων που είναι δίπλα της από την πρώτη στιγμή, θέλουμε από την καρδιά μας να σας ευχαριστήσουμε που είστε εδώ μαζί μας. Η ανταπόκριση και η αλληλεγγύη σας ξεπερνά κατά πολύ κάθε ελπίδα μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το μέρος των εσόδων που υπερκαλύπτει τα έξοδα της Ηριάννας θα δοθεί για τη στήριξη προσφύγων και κρατουμένων. Ο δικαστικός αγώνας της Ηριάννας είναι ένας μαραθώνιος που ακόμη έχει πολύ δρόμο και περιλαμβάνει εκτός από τα προφανή έξοδα, εξειδικευμένες πραγματογνωμοσύνες και μια διαρκή οικονομική αιμορραγία για το περιβάλλον της.
Και πάλι σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας, όλους εσάς και όλους τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς στηρίζουν το δίκιο και μάχονται το παράλογο.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ!»

Το κείμενο των φίλων της Ηριάννας
«Ήμασταν εκεί όταν μάθαμε ότι συνέλαβαν την Ηριάννα, ήταν η γνωριμία με το παράλογο.
Ήμασταν εκεί όταν κατηγορήθηκε για πράγματα αδιανόητα και ξένα.
Ήμασταν εκεί όταν παρά τον φόβο και την αγωνία αποφάσιζε να μην αφήσει τους περιοριστικούς όρους να περιορίσουν τη ζωή της.
Ήμασταν εκεί σε κάθε βήμα που έκανε προς τα εμπρός.
Και όταν τελικά αθωώθηκε ο Κωνσταντίνος, τολμήσαμε να πιστέψουμε ότι θα επικρατήσει το αυτονόητο.
Ήμασταν στη δίκη της και είδαμε τα πάντα. Την αδιαφορία της έδρας, τη βιασύνη να καταδικάσουν, τη ρουτίνα να μπει ένας ακόμα φυλακή.
Ακούσαμε να τη ρωτούν γιατί δε χώρισε και βιώσαμε μαζί τον τρόμο που μεταφραζόταν σε 13 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή.
Μπρος στα παγερά και αδιάφορα βλέμματα των δικαστών νιώσαμε το κενό, κλάψαμε και οργιστήκαμε.
Ήμασταν εκεί όταν την πήραν μέσα από τα χέρια των δικών της. Είδαμε την τελευταία αγκαλιά με τον σύντροφό της, πριν ακούσουμε τον φριχτό ήχο των χειροπέδων, και καταλάβαμε πλέον ότι η Ηριάννα δε θα είναι ασφαλής.
Ήμασταν εκεί όταν την επιβίβαζαν στην κλούβα που θα την οδηγούσε στη φυλακή, το βλέμμα καθαρό και σίγουρο. Δε θα τη λυγίσουν, είπαμε, και το βάλαμε κι εμείς σκοπό.
Γι’ αυτό ήμασταν εκεί στις 17 Ιουλίου μαζί με άλλους πολλούς. Είδαμε τους πάνοπλους κουκουλοφόρους να την περιφέρουν σαν λάφυρο και ακούσαμε ξανά να της αρνούνται την ελευθερία. «Είναι επικίνδυνη για την κοινωνία», είπαν.
Τώρα είμαστε εδώ, για να υπενθυμίζει ο ένας στον άλλο ότι δεν πρέπει να ανεχόμαστε το άδικο. Γιατί δεν πρέπει κανείς να μένει μόνος απέναντί τους.
Είμαστε εδώ, γιατί στη θέση της Ηριάννας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας.
Είμαστε εδώ, γιατί αρνούμαστε να συνηθίσουμε την Ηριάννα στη φυλακή.
Είμαστε εδώ περήφανοι για τη φίλη μας.
Και δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε πολλοί και το γνωρίζουμε και το γνωρίζουν και οι άλλοι…
Θα είμαστε όπου χρειαστεί.
Να υπερασπιστούμε το δίκαιο, τις επιλογές και τις ζωές μας.
Θα είμαστε εδώ μέχρι η Ηριάννα να βρίσκεται δίπλα μας.
ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Λευτεριά στην Ηριάννα.
Λευτεριά σε όλους μας.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της ertopen (Ertopen – radio 106,7) για τη ζωντανή μετάδοση της συναυλίας.»

Έγραψαν για τη συναυλία:

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s