Κοινωνική δομή στα Χανιά απειλείται με “λουκέτο”

Στον “αέρα” βρίσκεται το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων έπειτα από 5 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. 

O λόγος είναι ότι από το 2018 το Υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε σε ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), με συνέπεια οι 4 δομές του Προγράμματος που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα -μεταξύ αυτών και των Χανίων- να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες και το προσωπικό να παραμένει απλήρωτο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το οποίο χρηματοδοτείται από του Υπουργείο Υγείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του ΟΚ.Α.ΝΑ., και λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το τέλος του 2012 στα Χανιά και από το 2015 στη Λάρισα.

Στο επίκεντρο της μεθοδολογίας του Προγράμματος βρίσκεται η ιδέα της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των εξαρτήσεων και τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ανήκουν στο δίκτυο των “στεγνών” προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ συμπληρώνοντας το φάσμα των προτεινόμενων προτάσεων απεξάρτησης της χώρας.
Αξίζει να σημειώσουμε ακόμα ότι στα Χανιά για το 2017 συνολικά 135 εξαρτημένοι αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Προγράμματος εκ των οποίων οι 100 ήταν χρήστες παράνομων ουσιών, οι 32 είχαν θέματα με το αλκοόλ και 3 άτομα αντιμετώπιζαν πρόβλημα με άλλες εξαρτήσεις.

“ΜΥΣΤΗΡΙΑ” ΣΤΑΣΗ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των “Χ.ν.” τα πρώτα “σύννεφα” στη λειτουργία των Προγραμμάτων εμφανίστηκαν πέρυσι όταν η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων είχε για πρώτη φορά μονοετή διάρκεια αντί για τριετή όπως γίνονταν μέχρι τότε.

Παράλληλα, από μέρος του Υπουργείου Υγείας, παραβλέποντας το έργο που έχει παραχθεί όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς, φέρεται να εγείρονταν ενστάσεις για γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τη “νομιμότητα” του Προγράμματος.

Σε συνέχεια αυτής της επιφυλακτικής ή και αρνητικής στάσης απέναντι στο Πρόγραμμα το Υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε με το τέλος του 2017 σε υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης αφήνοντας ουσιαστικά στον “αέρα” τη λειτουργία των δομών, τα λειτουργικά τους έξοδα να συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές να μένει απλήρωτο.

Στο μεταξύ, όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων του προγράμματος να λάβουν απαντήσεις για τη στάση του Υπουργείου και το τι μέλλει γενέσθαι έχουν πέσει στο κενό με ορατό πλέον το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες οι δομές του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σητεία να βάλουν “λουκέτο”.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s