Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης

Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό μια και συγκεντρώνει πλούσιο υλικό που φωτίζει και διευρύνει εκπαιδευτικές δράσεις και παιδαγωγικές προσεγγίσεις.

Οι εκπαιδευτικοί και οι παιδαγωγοί ζούμε συμπυκνωμένες όλες τις αντιφάσεις, τις συγκρούσεις, τις αντιθέσεις και τα παράδοξα αυτού του κόσμου. Από πολύ νωρίς αισθανόμαστε τις σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που γεννιούνται στις κοινωνίες των λαών. Αυτό διότι το σχολείο, ιδίως το δημόσιο, αποτελεί καθρέφτη των σημαντικών εξελίξεων. Είτε το θέλουμε, είτε όχι. Αντιμετωπίζοντας τις ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων χρόνων, συνειδητοποιούμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε το ρόλο του απλού παρατηρητή. Διότι αν δεν καταπολεμήσουμε το ρατσισμό, ούτε να διδάξουμε μπορούμε με επιτυχία στα παιδιά που είναι θύματα ρατσισμού, ούτε να επιτύχουμε τους βασικούς ανθρωπιστικούς στόχους της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά.

Ο Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης εμπεριέχει:

  • πληροφορίες για τα φαινόμενο του ρατσισμού, των οποίων η γνώση θεωρείται απαραίτητη για την εισαγωγή της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στη σχολική πράξη
  • μια θεώρηση των μαθημάτων και του αναλυτικού προγράμματος από τη σκοπιά της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης
  • ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογής της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης σε διάφορα μαθήματα και σε διάφορες τάξεις.

Για τη λήψη του οδηγού κάντε κλικ εδώ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης

  1. Παράθεμα: Η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός κι ο εκφοβισμός (2ο μέρος) – εκπαιδευτικό υλικό | Le français, c'est génial !