Ανακοίνωση για το Νομοσχέδιο Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου

«Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν αφορούν κάποιους, μας αφορούν όλους και όλες» 

Η Κοινωνική Εργασία, ως κοινωνική εφαρμοσμένη επιστήμη, έχει στον πυρήνα της την προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση και απελευθέρωση των ανθρώπων και την καταπολέμηση των άδικων πολιτικών. Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών που σκοπός μας είναι η προώθηση της Ριζοσπαστικής και Κριτικής Κοινωνικής Εργασία στην Ελλάδα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα. Η «φωνή» των ίδιων των κοινοτήτων που βιώνει τον ρατσισμό και φασισμό είναι σημαντικό να δυναμώνει και να ακούγεται. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ελλάδα πέτυχε κάτι παραπάνω… νίκες σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι γεγονός πως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν υποστεί επί σειρά ετών και βιώνουν ακόμη και σήμερα διώξεις, εκφοβισμούς, βία, ρατσισμό, φασιστικές επιθέσεις και κοινωνικό αποκλεισμό ενώ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αντιμετωπίζει δυστυχώς ακόμη με καχυποψία και ομοφοβία τι άλλο παρά τον πλούτο της διαφορετικότητας που έχουμε ως άνθρωποι. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει αγωνιστεί επί σειρά ετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι μία σημαντική νίκη της αλλά και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ολόκληρη την κοινωνία.

Είναι γεγονός πως στο Νομοσχέδιο Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου υπάρχουν σημεία που «κάνουν βήματα πίσω» όπως εκφράζουν στην ανακοίνωσή τους και οι οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το Νομοσχέδιο αυτό όμως είναι παράλληλα ένα ιδιαιτέρως θετικό βήμα στην θεσμική αναγνώριση των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και επί της ουσίας στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια εποχή που ο ρατσισμός και ο φασισμός παρουσιάζουν άνοδο πανευρωπαϊκά, τα βήματα που καταπολεμούν τον θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό έχουν ιστορική σημασία.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ο ρόλος των «ειδικών» που διαχρονικά συνέβαλλε ενεργά στη καταπίεση και καταπάτηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μέσα από την ψυχολογικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση της σεξουαλικότητας  και της λεγόμενης «θεραπείας της ομοφυλοφιλίας».

Είμαστε λοιπόν δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα και καλούμε όλους τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα κοινωνικά κινήματα να σταθούμε αλληλέγγυοι με όποιο τρόπο μπορεί η κάθε συλλογικότητα (ανακοινώσεις, στήριξη των συγκεντρώσεων τους, υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στον δημόσιο λόγο) στον αγώνα που δίνουν για την ζωή τους αλλά τελικά στον αγώνα που δίνουν για εμάς και τα παιδιά του μέλλοντος.

Πηγή: socialworkaction.wordpress.com

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s