«Το λουλούδι της ισότητας» (Η Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών -CEDAW- σε μορφή παραμυθιού)

Tο βιβλίο αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας, που κάνει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, να εντάξει στον σχολικό προγραμματισμό τα θέματα ισότητας και φύλου. Μια προσπάθεια πολύ σημαντική για τον επανακαθορισμό των έμφυλων αναπαραστάσεων και την εξάλειψη των σεξιστικών στερεοτύπων και των πατριαρχικών κοινωνικών προτύπων που διαπερνούν κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας εδώ και χρόνια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προωθήσει την ισότητα των φύλων στον χώρο της εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέξαμε να εμπλουτίσουμε το έργο μας προχωρώντας σε δύο εκδόσεις – μία προσαρμοσμένη σε αναγνώστες και αναγνώστριες της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας και μία σε έφηβους και έφηβες– που ως αντικείμενο έχουν τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεως κατά των Γυναικών. Η Σύμβαση αυτή, η οποία έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας από το 1983, αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο διεθνώς για την προώθηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και συνιστά,
για κάθε χώρα που το έχει επικυρώσει, τον οδικό χάρτη για τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

Η εκλαΐκευση και η απλοποίηση του κειμένου της Σύμβασης, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό σε παιδιά και εφήβους, ευελπιστούμε ότι θα θέσει με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο τα θέματα ισότητας και φύλου στις συζητήσεις παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων και θα καταστήσει προσιτά, σαφή και κατανοητά τα ζητήματα έμφυλης ανισότητας, που εντοπίζονται στην κοινωνική και πολιτική ζωή, την εργασία, την εκπαίδευση, αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Έχοντας τη βεβαιότητα ότι η πρωτοβουλία μας αυτή θα σας βρει συμμέτοχους/-ες και κοινωνούς της προσπάθειας για την εξάλειψη των κοινωνικών και –ειδικότερα– των έμφυλων ανισοτήτων, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε εργαλεία και να εργαζόμαστε για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου, ο οποίος δε μπορεί να είναι άλλος από μια κοινωνία «πιο ίσων», με ίδιες ελευθερίες και ίδια δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής.

Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΙ

Κατεβάστε το βιβλίο από εδώ.

Πηγή: kethi.gr

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s