Οδηγός για την πρόληψη /καταπολέμηση των διακρίσεων στα σχολεία

Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και η αποδοχή ή μη της διαφορετικότητας είναι πολύπλοκα ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους.

θα βρείτε έναν Πρότυπο Συμβουλευτικό Οδηγό για τους Εκπαιδευτικούς, που είναι πολύ χρήσιμος και επιστημονικά δομημένος.

Γεγονός είναι πως μοιάζει μάλλον απίθανο να υπάρξει ένα πρόγραμμα ή ένας οδηγός που, όταν εφαρμοστεί, τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα θα λυθούν ως δια μαγείας. Ούτε είναι δυνατόν η εφαρμογή ορισμένων οδηγιών ή ασκήσεων να οδηγήσει στην εξάλειψη του ρατσισμού, της βίας και των διακρίσεων.

Ωστόσο, τα εκπαιδευτικά υλικά, τα προγράμματα ή τα βιβλία προσφέρουν μια ποικιλία δημιουργικών τρόπων τους οποίους ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να εφαρμόσει στοχεύοντας στη βελτίωση των σχέσεων μέσα στην τάξη, το σχολείο και την κοινότητα, στην ανάπτυξη της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν ο/η εκπαιδευτικός εμφυσήσει αυτά τα ιδεώδη στους μαθητές του, ενισχύεται η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση και η ένταξη – διαδικασίες που ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Ο Πρότυπος Οδηγός για τους Εκπαιδευτικούς της iRED έχει ως στόχο να τους βοηθήσει να προωθήσουν ζητήματα διαφορετικότητας, αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και ενταξιακής πολιτικής στο σχολείο τους ή την κοινότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα ο Οδηγός προσφέρει εξειδικευμένο υλικό, το οποίο βασίζεται στην ελληνική και τη διεθνή εμπειρία, ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση να υλοποιήσουν προγράμματα για τη διαφορετικότητα, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της βίας στα σχολεία και να προωθήσουν την ενταξιακή εκπαίδευση.

Απώτερος στόχος του Οδηγού είναι να δώσει κατευθύνσεις που μπορούν να αποτελέσουν πηγή γόνιμου προβληματισμού για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο και όχι να λειτουργήσει σαν ευρετήριο που έχει τη λύση για κάθε πρόβλημα.

Η κάθε περιοχή, το κάθε σχολείο και η κάθε τάξη αντιμετωπίζουν ποικίλα και διαφορετικά μεταξύ τους προβλήματα. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επεκτείνουν και να τροποποιούν τα συμπεράσματα του Οδηγού, με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο, για να τα καταστήσουν πιο αποτελεσματικά με βάση την πραγματικότητα του συστήματος μέσα στο οποίο εργάζονται.

Ο οδηγός απαρτίζεται από οκτώ μέρη.

  • Το πρώτο μέρος παρουσιάζει με απλά λόγια τις βασικές έννοιες και μεθόδους της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τη φιλοσοφία και τις διαδικασίες του ενταξιακού σχολείου.
  • Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι συνθήκες που χαρακτηρίζουν το ενταξιακό σχολείο και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ενταξιακό πλαίσιο στο σχολείο μας.
  • Στο τρίτο μέρος γίνεται αναφορά στην κατάλληλη προετοιμασία του εκπαιδευτικού που επιθυμεί να μην κάνει διακρίσεις απέναντι στους μειονοτικούς μαθητές και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα ή/και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην τάξη του.
  • Το τέταρτο μέρος δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της προσέγγισης που ακολουθούμε κατά την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού.
  • Το πέμπτο μέρος αφορά στον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ο Πρότυπος Οδηγός και περιέχει μια συνοπτική αναφορά στις θεματικές της διαφορετικότητας που πραγματεύεται.
  • Το έκτο μέρος αναφέρεται στις πιο συχνές απορίες των εκπαιδευτικών σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Το έβδομο μέρος περιλαμβάνει έναν ενδεικτικό κατάλογο από δράσεις-υποδείγματα που πληρούν τα κριτήρια καλής πρακτικής.
  • Στο όγδοο μέρος μπορείτε να ανατρέξετε σε έναν αναλυτικό κατάλογο παρουσίασης του εκπαιδευτικού υλικού που έχει παραχθεί στην Ελλάδα, καθώς και δράσεις που έχουν διεξαχθεί από δημόσιους, διεθνείς ή ιδιωτικούς φορείς σε ζητήματα διαφορετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Στο τέλος του Οδηγού θα βρείτε παραρτήματα με εξειδικευμένες πληροφορίες και βοηθητικό υλικό.