Ευτυχισμένοι μαζί

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη. Τα εξαιρετικά ευρήματα έχουν συγκεντρώσει το ελληνικό αλλά και το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον ανήκει ο τάφος, αλλά τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι πρόκειται για πρόσωπο ευγενούς καταγωγής από την Τρανσυλβανία, με φράκο και φαβορίτες, που φέρει ξύλινο παλούκι καρφωμένο στην καρδιά.

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, τα ευρήματα της Αμφίπολης επιβεβαιώνουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς στον προθάλαμο του τάφου βρέθηκαν τέσσερα πιτόγυρα της ελληνιστικής περιόδου, δύο φραπέδες άριστα διατηρημένοι, ένα επεισόδιο της σειράς «Ευτυχισμένοι μαζί», αθλητικές εφημερίδες της Μακεδονικής δυναστείας και ένα δελτίο στοιχήματος, σκαλισμένο σε μάρμαρο.

Όμως, το πιο σημαντικό εύρημα είναι μία στήλη ύψους δύο μέτρων, στην οποία έχουν χαραχτεί τα ονόματα εύπορων Μακεδόνων που είχαν βγάλει τα χρήματά τους στην Περσία. Το εύρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς, σύμφωνα με πρωτογενείς ιστορικές πηγές της εποχής, ο Μακεδόνας υπουργός Οικονομικών ισχυριζόταν ότι τη στήλη αυτή την είχε χάσει και δε θυμόταν σε ποιο συρτάρι του γραφείου του την είχε βάλει. Τα περισσότερα από τα ονόματα ανήκουν σε στενούς συγγενείς Μακεδόνων αξιωματούχων και κυβερνητικούς συμβούλους της εποχής ενώ μερικά έχουν διαγραφεί σε σκαρπέλο.

Σε εσωτερικό θάλαμο του τάφου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης εκτυπωμένο από αρχαϊκό TAXIS, δύο πιθάρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, καθώς και μία ταριχευμένη σύνταξη του ΙΚΑ. Το τελευταίο αυτό εύρημα μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να δώσει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εποχή. Φαίνεται ότι κατά την περίοδο της Μακεδονικής δυναστείας οι συντάξεις του ΙΚΑ ήταν σαφώς πιο μικρόσωμες από τις σημερινές, γεγονός που ενισχύει την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και ότι οι χειρότερες μέρες είναι πια παρελθόν.

Οι εξελίξεις στην Αμφίπολη έχουν χαροποιήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε μία επικοινωνιακή διέξοδο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από μίζερα και επουσιώδη θέματα όπως η επικείμενη περικοπή των κύριων συντάξεων κατά 30%. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωση, ήδη, τη στήριξη του έργου με πρόσληψη δύο συμβασιούχων αρχαιολόγων μερικής απασχόλησης με σύμβαση οκτάμηνου. Το μέτρο, όμως, σκοντάφτει στην τρόικα, η οποία ζητάει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό κενό.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας θα ενισχύσει το έργο παραχωρώντας 15 καθηγητές Θρησκευτικών, οι οποίοι από φέτος θα διδάσκουν Χημεία και Κοσμογραφία και θα απασχολούνται στις ανασκαφές το υπόλοιπο του ωραρίου τους. Ανακοινώθηκε, επίσης, η δημιουργία Μουσείου της Αμφιπόλεως στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα στελεχωθεί με το προσωπικό που θα περισσέψει μετά τις προσλήψεις στο διαστημικό κοσμοδρόμιο Καλαμάτας.

Τα κυβερνητικά επιτελεία μελετούν τον τρόπο για την καλύτερη αξιοποίηση της σημαντικής αυτής αρχαιολογικής ανακάλυψης. Ως πρώτο βήμα, μελετάται η μεταφορά της κυριότητας του τάφου στο ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την άμεση παραχώρησή του σε ιδιώτες επενδυτές. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ένα φαντ από το Κατάρ, που θέλει να εγκαταστήσει στην περιοχή υδάτινο πάρκο (νεροτσουλήθρες), συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών, μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη, γήπεδο γκολφ και καζίνο και να δημιουργήσει πόλο προσέλκυσης αρχαιολογικού τουρισμού υψηλού επιπέδου. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, θα ιδρυθεί η Τάφος Αμφιπόλεως Α.Ε. και θα προωθηθεί σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει το μπάζωμα του τάφου, την κατάτμησή του σε οικόπεδα και την αύξηση του συντελεστή δόμησης σε 8%. Άλλος μνηστήρας είναι η ελληνικών συμφερόντων μάμπα ντιβέλοπμεντ, με έδρα τραπεζική θυρίδα στην Ελβετία, η οποία έχει καταθέσει προσφορά για αγορά τάφου προς 60 ευρώ το τετραγωνικό.

Το θέμα απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να εξαιρεθεί ο τάφος από τον ΕΝΦΙΑ, να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να προχωρήσουν οι ανασκαφές με ρήτρα ανάπτυξης. Ανακοίνωσε εξέδωσε και η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία με αφορμή τα σημαντικά ευρήματα της Αμφίπολης επανέρχεται στο ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

του Άγγελου Τσέκερη, περιοδικό δρόμου “σχεδία”, τεύχος #19, Οκτώβριος 2014

shedia_cover_#19

Advertisement

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s